Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági Könyvgyűjtemény

Ahogy az előzetesben ígértem, és ahogy az Altináj végén is utaltam rá, már hosszú hónapok óta készülődtünk szervezkedtünk Annával.
Többször volt téma a magyar nyelvű könyvtár hiánya Grácban és környékén. Igény pedig lenne rá, hiszen a könyvcserebere nagyon jól működik. Egy nap ránéztem a könyvespolcunkra, miközben altattam délután a gyerekeket és rájöttem van néhány olyan könyv, amiből nem kettő, három példányunk is van. Így gyorsan megalapítottam a MAGYIK-ot, felhívtam Annát lesz-e néhány könyv könyvtárosa. Aztán beszéltünk még néhány emberrel.
Most itt tartunk. Van találkozó, könyv közvetítőpontunk, (Café Silber) hamarosan startol a weboldal, októberrel pedig az online kölcsönzés... ha lesz könyv.

És itt szeretném mindenkinek szívből megköszönni, aki akár csak egy kedves szóval is, de támogatott minket, és mindazt, ami emögött a rövid írás mögött van. Nem írok felsorolást, mert biztos kihagynék valakit, azt pedig nem szeretném.

Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági Könyvgyűjtemény (MAGYIK)











Kérünk egy könyvet a gráci magyar gyerekeknek!

Sok család választ egy másik országot ideiglenesen vagy örökké otthonául, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tartaná fontosnak az anyanyelvét, annak irodalmát, kultúráját.

Több könyvekkel kapcsolatos kezdeményezés is elindult a szülőhazánkban, amelyek lényege a könyvadományozás. Ezekhez szeretne most csatlakozni a gráci magyar családi közösség.

Szinte mindenki könyvtárában akad egy-két duplán meglévő kiadvány.

Kérjük ezeket vagy a már nem használt, feleslegessé vált, jó állapotú ifjúsági irodalmat, kötelező olvasmányokat, gyerekkönyveket, lapozókat ajánlják fel a gráci magyar gyerekek részére.
Az adományozott könyvekért elismervényt adunk, Pásztohy Panka illusztrátor által tervezett logónkkal, a könyveket is ugyanezzel a logóval látjuk el.
A könyvek a Gráci Magyar Gyermek és Ifjúsági Könyvgyűjteménybe (MAGYIK) kerülve elérhetővé válnak minden Grácban és környékén élő gyerek számára.

Ha észrevételük, kérdésük lenne a magyik@gmail.com e-mail címen érnek el bennünket.

A MAGYIK tervei és céljai:
  • Letéteményeseivé válni a gráci magyar gyermek és ifjúsági irodalmi kultúrának, olyan gyűjtemény létrehozásával, amely nézetektől függetlenül állandóan bővülve magában foglalja az igényes magyar irodalmat, elsősorban 0-18 éves korig.
  •  A klasszikus művek mellett az igényes kortárs alkotások gyűjtése, beszerzése, azokról folyamatos információ biztosítása.
  • Támogatni, segíteni a gráci magyar babaklubot, óvodás foglalkozásokat, anyanyelvi oktatást és az ott önkéntesen dolgozók számára a szakmai, irodalmi hátteret biztosítani. 
  • Az iskolás korosztály számára 2010 szeptemberétől olvasókör, kultúrkör indítása.
  • Háttérbázist, támogatást képezni a szülői, esetlegesen intézményes anyanyelvi neveléshez.
  • Író-olvasó találkozók szervezése a gyerekek és szüleik számára.

Köszönjük, ha gondol ránk, és ad egy könyvet nekünk.
Köszönjük a gráci magyar gyerekek nevében:
Németh Eszter, Harányi Anna

Megjegyzések

Between üzenete…
Ez remek! Nálunk csak olyan könyvből van kettő, amit nem szívesen ajándékoznék, mert tisztelem a gráci gyerekeket, de júli elején körülnézek hajdani gyerekszobámban, vagyis küldj egy címet kérlek, hová utazzon a könyv.
bothgabi üzenete…
óó! hát ez nagyszerű! gratulálok!
hova lehet küldeni a könyveket?
Eszter üzenete…
Köszönjük.
Gabi, Anna ott lesz a könyvhéten... És adja az elismervényt s érte.
Én meg nagyon hálásan köszönöm előre is!
Angyi üzenete…
Ez nagyon jó kezdeményezés,sok sikert hozzá!:)
Én már csak tudom,milyen nagy kincs külföldön a magyar nyelvű könyv...
Eszter üzenete…
Köszi Angyi!
Majd folyamatosan referálok róla.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

János bácsi keljen fel :)

Fodor Sándor: Csipike -" az elfelejtett" meseregény

Szabó Lőrinc: Lóci meg a számok